perjantai 26. lokakuuta 2007

Lohta sitruunaisessa purjo-kerma kastikkeessa

Helppo ohje hyvän kalaruoan ystäville


1 lohi (tai lohifilee riippuu syöjien määrästä.)
1-2 sitruunaa
1 kohtalaisen kokoinen purjo
1-2 prk ruokakermaa tai 1 ruokakerma ja 1 creme cuisine
suolaa
mustapippuria
tilliä

Tarjotaan keitettyjen perunoiden kera.

Työohje
Huuhtele kala ja kuivaa talouspaperilla.
Jos käytät filettä, voit poistaa kylkiruodot käyttämällä ruotopihtejä tai jos sellaisia ei ole niin mitkä tahansa pihdit joilla saa tukevan otteen, käy. Eikun miehen työkalupakkia selaamaan .
Ruodot tuntuu terävinä kohoumina sormenpäihin filettä pitkin vedettäessä. Tartu pihdeillä ruodosta kiinni ja vedä. Ruodon pitäisi lähteä helposti irti. Kokonaisesta kalasta tämä ei siis onnistu mutta fileestä lähtee helposti. Osa ruodoistahan lähtee selkärangan mukana mutta siihen jää osa kylkiruodoista. Näin kalasta saa mukavamman syötävän kun ei pöydässä enää tarvitse onkia ruotoja.

Laita uuni 180 c


Viillä purjo auki pystysuunnassa että saat purjosta huuhdeltua sisältä mullan pois. Huuhdo koko purjo huolella availemalla kerroksia. Leikkaa renkaiksi ja kuullota paistinpannulla pienessä oliiviöljytilkassa.

Purista sitruunasta mehu ja kaada kuullotetun purjon päälle. Lisää suolaa ja pippuria myllystä. Kaada päälle ruokakerma/t ja puolisen purkkia creme cuisinea (myös creme bonjour käy jos sitä on jäänyt kaappiin) Kastikkeen määrä siis riippuu kalan määrästä . Yhdelle fileelle riittää yksi kerma ja vähän cuisinea mutta iso kokonainen kala tarvii vähän enemmän jollon kermaa voi käyttää kaksikin purkkia ja cuisinea lisäksi reilun puoli purkkia. Tässä voi toimia vähän maun mukaan.

Anna kastikkeen hetken aikaa hautua kokoon.


Ripottele kalan pintaan silputtua tilliä, suolaa ja kauho kastike fileen päälle tai kalan mahaan ja loput päälle . Paista uunissa hauduttaen n 35-45-55 (riippuu koosta ja uunista) min. Kastike saa vähän väriä ja kala on pehmeää haarukalla kokeiltaessa.


Uunista otetun kalan päälle voi vielä ripotella tuoretta tilliä.

Tarjoa lisänä keittettyjä tillilsilpulla ja sipulihakkeluksella maustettuja keitettyjä perunoita.

Perunat
Kalan kypsyessä uunissa kuori perunat (n 2-3 keskikoista perunaa/syöjä) ja keitä ne miedosti suolalla maustetussa vedessä. Kun ovat kypsiä voit halutessasi pilkkoa yhden pienen sipulin ja tuoretta tilliä ja ripotella ne perunoiden päälle mausteeksi. Perunoita voi maustaa myös sitruuna mehulla

2 kommenttia:

Tinttu kirjoitti...

Koklaus kommentointi

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava resepti! Kiitos :)