lauantai 17. marraskuuta 2007

Tarte tatin

Löysin ohjeen täältä

Tarte Tatin - kumottu omenatorttu (noin 10 annosta)

Taikina:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
6-7 omenaa tai päärynää lohkoina
100 g voita

1 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria

Valmista taikina. Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan vehnäjauhot, sokeri ja suola. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele litteäksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna jähmettyä kylmässä.
Valmista sillä aikaa omenat. Voitele tasapohjainen pyöreä, halkaisijaltaan n. 24 cm:n uunivuoka runsaalla voilla. Sekoita loppuvoi sokereiden kanssa seokseksi ja lado vuokaan paksut omenalohkot kerroksittain voi-sokeriseoksen kanssa. Kuumenna vuokaa kuumassa uunissa niin, että voi-sokeriseos sulaa ja alkaa karamellisoitua. Ota vuoka pois uunista ja anna hiukan jäähtyä. Kauli taikina vuoan kokoiseksi levyksi ja nosta taikina vuokaan kanneksi omenien päälle. Taita reunat vuoan sisäpuolelle. Pistele taikinan pintaan haarukalla reikiä. Paista torttu 200 asteisessa uunissa n. 35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.Kumoa torttu hieman jäähtyneenä vadille ja tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Jos taikina ei irtoa vuoan reunoilta, auta hiukan veitsellä.

Mä olin tällä kertaa laiska ja kokeilin tehdä valmiista lehtitaikinasta tuon eli laitoin omenat ja sokerit uunipannulle. En omistanut fariinisokeria joten laitoin desin sokeria ja puoli desiä siirappia. Paistoin omenalohkot pannussa sokeri kera n viitisen minuuttia. Kaadoin seoksen piirasvuokaan ja päälle laitoin hieman kaulitun voitaikinan siten että taitoin reunat vuokaan sisälle. Pistelin reiät päälle ja paistoin uunissa n 15-20 min. Mulla oli kiertoilmauunissa kierto päällä sillä samaan aikaan siellä paistettiin muutakin joten tuo valmistui vähän nopeammin.
Paistamisen jälkeen kumotaan sitten oikein päin tämä esim tarjoilulautaselle tai toiseen vuokaan.

Keralla käy vaahdotettu vanilja kastike tai kunnon vaniljakerma jäätelö koristeltuna siirapilla!




Ei kommentteja: