keskiviikko 7. marraskuuta 2007

Sitruuna-marenki piirakka







Pohja:
  • 3 kananmunaa
  • 1dl sokeria
  • 1,5tl leivinjauhetta
  • 1,5dl vehnäjauhoja
  • 100g sulatettua margariinia tai voita
Sitruunakiisseli:
  • 4 kananmunaa
  • 3sitruunan raastettu kuori
  • 3 sitruunan puristettu mehu
  • 3dl sokeria
  • 125g voita

Marenki
  • 4 valkuaista
  • 2,5dl sokeria

Tee ensin kiisseli
Pese sitruunat. Raasta kuoret ja purista sitruunoista sen jälkeen mehu. Pane kaikki ainekset kattilaan. Anna seoksen kiehua n 10 min kokoajan sekoittaen kunnes seos paksunee. Jäähdytä muovikelmun alla. Paina kelmu tiiviisti kiisselin pinnalle jotta kiisseliin ei muodostu kuorta.

Pohja
Vaahdota munat ja sokeri ja lisää jauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.Lisää voisula. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun isohkoon piirakkavuokaan. Paista 175 asteessa 15-20 min.

Marenki
Vatkaa munanvalkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi voimakkaasti vatkaten. Marenki on valmista kun vaahto on niin kovaa että se pysyy nurinkäännetyn kupin pohjalla. Itselläni Kenwoodin major vatkaa parhaiten tuon vaahdon, pallovispilää käyttäen valkuaisia tarvii vain vatkata riittävän pitkään ja sokerin voi lisätä vähitellen....Muutoin voi seuraavasta vinkistä olla apua; Vatkaa ensin vesihauteessa niinkauan että sokeri on sulanut eli n 10 min. Nosta sitten pois hauteesta ja vatkaa vielä mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Nosta kulho kylmään.

Kaada kiisseli jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja lusikoi tai pursota valkuaisvaahto päälle. Paista +250 asteisessa uunissa sen verran että marenkin saa vähän väriä eli n 3 min. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua. Eli kylmänä koostumus on parhaimmillaan.

Lisänä voit tarjota kermavaahtoa tai vanilja jäätelöä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokeiltiin tätä eilen ja tämä oli todella hyvää. Isoa palaa ei kyllä pystynyt syömään eikä me tietenkään jaksettu odottaa jäähtymistä. =D

Tinttu kirjoitti...

Joo se on ihanaa, mutta hapanta ja hapokkuuden takia mäkään en koskaa voi kun ihan pienen palan ottaa, mutta koukuttavan hyvää se on :-)

Anonyymi kirjoitti...

Googletin sitruuna-marenkipiirakkaa ja ohjauduin sivuillesi. Alan tekee yhden toisen reseptin mukaan kylläkin, mutta kaipasin vaan lisävinkkejä sen tekoon:)

Saa nähdä mitä mun tekeleestä tulee, en oo ikinä ennen tehnyt tälläistä. Varsinkin marengin teko "jännittää". Se tuntuu niin vaikeelta..

T: Satinha (http://satinha.vuodatus.net)

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Alkoi yhtäkkiä haluttaa sitruuna-marenki piirakkaa ja googlettamalla löysin sun ohjeen. Tosi herkulliselta kuulostaa.. Täytyy siis lähteä kauppaan ostaan sitruunaa =)

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihana piirakka! Tein sitä ensimmäisellä kerralla tupaantuliaisjuhliin ja se onnistui paremmin kuin osasin odottaa! Seuraavana päivänä halusin yllättää tulevan aviomieheni, mutta silloin siinä oli tapahtunut jotain kauheaa! (ilmeisesti vatkasin sitruunaa liian kauan). Piiras lensi roskiin. Nyt alan tekemään sitä kolmatta kertaa. Meille tulee ystäviä kylään, joten tarkotus on tarjoilla sitä jälkiruokana. Toivottavasti kaikki menee hyvin! (varalta kekesejä kaapissa.. )

Tinttu kirjoitti...

Toivon mukaan piirakka onnistui! Sitä kiisseliä tehdessä kannattaa varoa kuumentamasta liikaa eli keskilämmöllä vaikka, sillä jos kiisseli pääsee palamaan pohjaan mausta ei tule hyvä!