lauantai 23. toukokuuta 2009

Banoffee itsetehdystä kondensoidusta maidosta







Siitä asti kun näin ensimmäisen kerran banoffeen ohjeen olen miettinyt että millähän tuon kondensoidun maidon voisi korvata kun eihän sellaista herkkua näiltä leveysasteilta saa. Googlamalla löysin sivun jossa oli kondensoidun maidon jäljittelyohje jotensakin näin..

1l kulutusmaitoa (tai kevytkermaa)
100g maitojauhetta
800g sokeria

No päätin kokeilla että millaista kinuskia siitä syntyisi. Mittasin aineet kerroskattilaan. Aidossa banoffee ohjeessahan tölkkiä keitetään 3tuntia, jolloin siitä syntyy toffeeta. No mietin tunnin keittämisen jälkeen ettei välttämättä vastaa ihan tölkinkeittämisen lämpötilaa tuo kerroskattilasa keitto, joten kaadoin paksupohjaiseen kattilaan seoksen.

Tässä kuvassa aineet kylminä. Seos oli tunnultaan sellaista kermaista ja hieman paksumpaa kuin maito. No olihan seassa rutkasti sokeria...

Tässä seos jo kiehuu paksupohjaisessa kattilassa ja väri on muuttunut (tosin seassa on myös fariinisokeria ks ohje myöhemmin sivulla)

Tässä kuvassa kinuski on valmista

Torttupohjan päälle sitten kaadoin tuon seoksen ja laitoin hetkeksi kylmään. Pilkoin banaanit päälle



ja levitin vatkatun kerman...Raadin yksimielisellä päätöksellä tämä on kerrassaan mahtavan makuista! Luulin että olis äklömakeata mutta suolainen pohja ja kerma jossa ei ole sokeria tekevät sen ettei se maistu liian makealle...

Sitten vielä resepti:

Pohja
100g margariinia tai voita sulatettuna
paketillinen digestivekeksejä
(pari ruokalusikallista kaakaojauhetta)

Murskaa piparit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohja vuoan pohjalle ja laita kylmään odottamaan.

Toffee:
7,5dl kulutusmaitoa (tai kevytkermaa)
600g sokeria
75g maitojauhetta
3rkl voita
n 4-5rkl fariinisokeria

Sekoita kaikki aineet maitoon ja kuumenna kiehumispisteeseen. Levyn lämmön kanssa pitää olla tarkkana eli sitä keitetään aika pienellä lämmöllä. Riittää että seos kiehuu (itse säädin omalla levyllä n 1llä kun 3 on kuumin)Seos on myös maitomaiseen tapaansa suht epästabiili keittämisen alussa ja saattaa helposti kuohahdella. Tästä syystä suositelen isoa kattilaa ja jatkuvaa vahtimista. Keitä seosta n 30 min tai kunnes se sakenee keltaiseksi toffeen näköiseksi massaksi. Kaada hieman jäähdyttyään keksipohjan päälle ja laita kylmään hyytymään.

Päälle:
2 banaania viipaleina
n 2-3dl kermaa vatkattuna
2tl vanilja sokeria

Viipaloi banaanit ja laita toffeen päälle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä se banaanien päälle. Pinnalle vielä kermaa ja siivilän läpi kaakaojauhetta. Anna olla kylmässä ennen tarjoilua.

1 kommentti:

Henna Pöntine kirjoitti...

Nappasin tän ohjeen itselleni.On todella herkullisen näköinen.Namnam,vesi oikein nousee kielelle.