perjantai 23. lokakuuta 2009

tulinen liha-makkara pata


Katselin jotain ruokaohjelmaa telkkarista jossa muistaakseni Anthony Bourdain seikkali Etelä-Amerikan maissa. Ihan varma en ole että missäpäin hän oli , mutta siellä myytiin liikkuvista katukeittiöistä tulista kastiketta ja sämpylöitä. Samassa ohjelmassa kerrottiin että paikalliset tekevät usein pataa jossa porisee kaikkea mahdollista kuten mausteisia makkaroita ja lihaa...

Tästäpä sain idean johon ei ohjetta löydy vaan tämä on taas ihan oma kehitelmä

Ruoan valmistusaika jotakuinkin 4-5 tuntia joten aloita ajoissa

250-300g Lihaa (possu,lammas, nauta jne )
400g Chorizo tms mausteista makkaraa
2tlk erilaisia papuja (esim kidney ja ruskeita papuja)
sipulia
8 kynttä valkosipulia
paseerattua tomaattia
1-2 Tulista tuoretta chiliä esim habanero tms
fondia
1l vettä

suurus :tilkka vettä ja pari kolme rkl vehnäjauhoja sekoitetaan keskenään velliksi. Joka kaadetan kuumaan liemeen hyvin sekoittaen.

Paloittele liha suht isohkoiksi paloiksi (karjalanpaistilihan kokoisiksi noin) ja laita kattilaan. Kaada päälle vesi ja keitä lihoja miedolla lämmöllä n 2 tuntia.
Lisää paseerattu tomaatti, fondi,sipuli lohkoina, valkosipulinkynnet kokonaisina ja pavut. Halkaise chilipaprikat ja poista siemenet, muista varoa ettet kosketa silmiä tms chilikäsillä vaan käytä mieluiten kertakäyttöhanskoja chilien käsittelyssä. Lisää paprikoiden puolikkaat kattilaan. Jatka keittämistä n tunnin verran. Lisää viimeiseksi chorizo makkarat ja suurusta liemi. Hauduta hiljaisella lämmöllä vielä n tunnin verran. Lihojen pitäisi tässä vaiheessa olla niin pehmeitä että ne hajoavat melkeen kosketuksesta. Nauta vaatii pidempiä keittoaikoja kuin possu jota tässä ohjeessa on käytetty...

Tarjoillaan heti rapeakuoristen sämpylöiden sisällä, halkaisemalla sämpylä, kaivamalla osa täytteestä ulos (ne voi laittaa lautaselle) ja koukkaamalla kattilasta hyvän kauhallisen pataa suoraan sämpylän sisään. Laita myös päälle kastiketta ja nauti heti!

1 kommentti:

Riina kirjoitti...

Vaikuttaa mielenkiintoiselta ohjeelta. Täytyy varmaan itsekin joskus kokeilla.